Saturday, February 20, 2010

Vatican Iktiraf Kewangan IslamSegala puji bagi Allah s.w.t yang menjadikan kita dalam kalangan hambanya serta selawat dan salam atas junjungan besar nabi terakhir, Nabi Muhammad s.a.w.

Lagi rencana berita mengenai pengiktirafan oleh pihak Vatican terhadap Kewangan Islam. Sedikt terjemahan dalam bahasa melayu seperti berikut:


Kewangan Islam Boleh Membantu Krisis Perbankan Barat Ujar Vatican.

"Vatican telah menyeru agar bank bank melihat kepada perundangan kewangan Islam untuk memulihkan kembali keyakinan pelanggan dalam keadaan krisis global sekarang.

Prinsip etika sebagai asas kewangan Islam diyakini dapat mendekatkan lagi hubungan antara pelanggan mereka dalam menyampaikan ke tahap tanda aras sebenar khidmat kewangan."

Sumber: Bloomberg.com Bertarikh 4-Mar-2009

Alhamdullilah, kebelakangan ini semakain ramai pihak2 yg Non Muslim mengakui akan keberkesanan dan kebaikan perbankan Islam. Amin.

Cuma sedikit sayang, masih ada segelintir muslim yg masih enggan & kabur2 dalam meyakini sistem tersohor ini. Namun begitu usaha2 dakwah & Ilmiah harus diteruskan dalam memberi kesedaran dan ilmu pengetahuan berkenaan Muamalat Islam dalam mendidik masyarakat berkenaannya seperti yg dituntut.


Comment: Ini adalah bukti yang jelas Islamic banking mpunyai masa depan y cerah.Post in sbg mjawab post aku yang lalu.

Posted by
Rafizi Ruslan

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...