Sunday, March 14, 2010

Protes Kartunis Hina Nabi

Lars Vilks
Semoga Allah membinasakan kedua tangannya sepertimana Abu Lahab

KUALA LUMPUR, 13 Mac: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) mengajak seluruh rakyat untuk menyertai Himpunan Sejuta Ummah di hadapan Kedutaan Sweden pada Jumaat, 19 Mac ini.

Himpunan itu dirancang sebagai menunjukkan bantahan terhadap tindakan terbaru beberapa akhbar di Sweden yang menyiarkan lakaran menghina Nabi Muhammad s.a.w.

Bercakap dalam satu sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Pemuda PAS Pusat di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut tengah hari ini, ketuanya, Nasrudin Hassan berkata, pada tarikh itu, pihaknya akan menyerahkan satu memorandum bantahan berhubung perkara itu kepada pihak Kedutaan Sweden.

Mereka akan menunaikan solat Jumaat di Masjid Tabung Haji, Jalan Tun Razak dan kemudiannya berarak ke Kedutaan Sweden.

"Pemuda akan turun beramai-ramai di Kedutaan Sweden 19 Mac ini bagi menunjukkan bantahan kita terhadap pelukis dan akhbar mereka yang telah menghina Rasulullah s.a.w.

"Saya menyeru dan mengajak seluruh umat Islam yang prihatin agar turun bersama-sama kami bagi menzahirkan bantahan kita terhadap penghinaan yang dilakukan terhadap Rasul kita," katanya.

Pelukis Sweden, Lars Vilks melukis kartun menghina Nabi Muhammad s.a.w. dengan membuat membuat lakaran tubuh Rasulullah s.a.w. seperti anjing dan disiarkan oleh akhbar Dagens Nyheter, Expressen serta Sydsvenska Dagbladet.

Sumber Harakahdaily


Komen penulis: Islam di atas segalanya. Mengambil iktibar dari itu, saya menyeru sahabat-sahabat tanpa mengira fahaman politik, marilah kita sama-sama menzahirkan kecintaan kita kepada Nabi Muhammad s.a.w dengan menyertai bantahan terhadap penghinaan jijik dari seorang kartunis sweden. Ini adalah salah satu propaganda yahudi antarabangsa bagi meningkatkan kemarahan ummat Islam seluruhnya. Fikir-fikirkanlah, moga-moga setiap amal soleh kita diganjari Allah kelak, amin.

Sekian

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...